Leuke gratis activiteiten in Leiden

Leiden biedt tal van gratis activiteiten voor jong en oud. Wandel door prachtige parken, ontdek historische monumenten en maak kennis met het verhaal van Rembrandt.Ontdek in deze blog de leukste gratis tips in Leiden en geniet van een dag vol cultuur, natuur en plezier, zonder je budget te overschrijden.

Wandeling rond de Leidse singels

Het Singelpark is een 6,5 kilometer lang stadspark. Bewonder op de route de eeuwenoude bomen in het Plantsoen langs de Zoeterwoudsesingel, dat werd aangelegd volgens Engelse landschapsstijl in de 19e eeuw.

En wist je dat het Blekerspark geheel in Japanse stijl is ontworpen? Er is veel water en er staan bomen en planten uit Japan, zoals de kleine Ginkgo.

Meer over het Singelpark

De Jonge Rembrandt

Benieuwd naar het verhaal van Rembrandt in Leiden? In de Young Rembrandt Studio, het 17e -eeuwse huis aan de Langebrug 89, leerde Rembrandt in zijn beginjaren schilderen, tekenen en etsen.

In een mooie 7 minuten durende 3D-videoexperience maak je kennis met de jonge meester en de belangrijkste figuren in zijn leven.

Meer Young Rembrandt Studio
Video mapping experience jonge Rembrandt in Leiden.

Poëzie aan de muur

Leiden telt meer dan 120 muurgedichten, in uiteenlopende talen en schriften. Ontdek 6 wandelroutes en 2 fietsroutes met verschillende thema’s.

Wist je dat je de gedichten ook kunt luisteren? Via de website muurgedichten.nl luister je gratis de gedichten in originele taal en lees je de bijhorende vertalingen.  

Lezen en luisteren

Beklim de Burcht

Genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Beklim de Burcht in de Leidse binnenstad. Vanuit de Burcht spot je veel andere Leidse monumenten, zoals de Hooglandse Kerk, de Marekerk en het Stadhuis.

Wist je dat de Burcht op een kunstmatige heuvel staat? Deze werd eind 9e eeuw gebouwd. De Burcht van Leiden is één van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland.

Je kijkt je ogen uit

In het Pieterskwartier struin je uren door historische steegjes. Je vindt het Pieterskwartier tussen het Rapenburg en de Breestraat.

Hier ontdek je hofjes en monumenten, zoals de Pieterskerk, een laatgotische kruisbasiliek. Voor een kleine bijdrage kun je de kerk van binnen bekijken, maar ook van buitenaf is het een prachtig gebouw om eens omheen te wandelen.

Studentenkortingen

Heb je een studentenkaart? Bij verschillende Leidse musea kun je gratis of met korting naar binnen. Ontdek tentoonstellingen en exposities.  

Bekijk de kortingen